Online Diary bila cik butang berbicara...: Perayaan Hari Gawai Dayak

Bila Cik Butang berbicara...

Bila Cik Butang berbicara...

Thursday 22 May 2014

Perayaan Hari Gawai Dayak

“Eh, Lydia. Kau balik kampung eh? Hari Gawai? Camne tuh? Gawai tu apa?”
“Lama jugak kau cuti sampai seminggu lebih.”
“Kitorang tak cuti pun weh.”
Haha..terhibur hati aku dengan pertanyaan bertubi-tubi dari rakan-rakan aku kat sini. Baik, di sini aku cerita k. Nanti korang baca je.

Ya!
Aku Bidayuh,
Dan aku adalah Dayak,
Juga menyambut Hari Gawai Dayak.
Kalau kat Sabah, Sarawak, masa perayaan Gawai Dayak, cuti lama. Seminggu jugak la. Lebih kurang sama dengan Hari Raya Aidilfitri. Tapi kat Semenanjung tak sure pula. Sebab tak pernah bercuti Gawai kat sini dan ni tahun pertama Gawai masa status dah jadi pekerja. ^_^

Ok, kembali kepada cerita Gawai. Hari Gawai di Sarawak tiba pada 1 Jun setiap tahun. Biasanya kalau kat kampung aku 30 dan 31 Mei dah mula bergawai. Ikut lah. Lain tempat lain cara sambutan. Mungkin tengok padi juga. Cepat dituai, cepat lah disambut. Hihi Gawai ni bermaksud ‘upacara’ atau ‘perayaan’, manakala Dayak adalah nama kolektif kumpulan-kumpulan etnik asli Sarawak yang mana etnik Iban dikenali sebagai Dayak Laut (kerana asalnya etnik Iban tinggal di pesisir laut) dan etnik Bidayuh, yang juga dikenali sebagai Dayak Darat/Tanah. Oleh itu, nama barat Gawai Dayak ini adalah Dayak Festival :)

Sambutan hari Gawai ni berlangsung selama sebulan. Biasanya Gawai berakhir bila upacara penutupan Gawai dilakukan. Jadi, sepanjang tempoh sebulan hari Gawai tu, macam-macam lah acara atau aktiviti yang dijalankan seperti pertandingan Kumang dan Keling Gawai. Masa sebulan ni jugak la digunakan untuk melawat rakan-rakan dan saudara mara (konsep lebih kurang hari raya) di mana lawatan ini dikenali sebagai ‘ngabang’ dalam bahasa Iban, namun telah dikomersialkan dan digunakan oleh etnik Bidayuh juga.

Cara penyediaan/persiapan Hari Gawai
Persiapan Hari Gawai ni biasanya bermula awal. Sebulan sebelum 1 Jun, etnik-etnik berkaitan akan membuat Tuak (arak beras) – diperap selama sebulan atau lebih untuk hasil yang lebih sedap (seperti gambar di bawah), dan juga penyediaan makanan tradisional.



Macam air tebu pun ada kan? Sebab tuak ada 2 jenis iaitu tuak tebu dan tuak ragi. Yang putih adalah tuak ragi. Ni minuman beralkohol dan memabukkan

Kalau dulu masa duduk di rumah panjang, tikar baru akan dibentangkan di anjung rumah, dinding rumah dihiasi dengan Pua Kumbu (selimut tradisional-seperti gambar di bawah). 




Satu lawatan membersihkan tanah perkuburan juga dijalankan. Penting untuk mandi dan memcuci badan menggunakan air bunga sebelujm masuk ke rumah bagi menghindari nasib malang dan mengelakkan diri daripada diikuti oleh roh orang mati.

Pada 30 dan 31 Mei biasanya bagi etnik yang menganut agama Pagan (bukan Kristian) akan mula melakukan upacara Gawai Dayak. Gong akan dipukul dan dimainkan oleh sekumpulan orang mengikut irama muzik tradisional di Balai Gawai. Upacara tradisi disertai dengan acara tari menari memanggil semangat roh akan dilakukan dengan iringan muzik berkenaan. Biasanya yang terlibat akan bermalam di Balai Gawai ini selama beberapa hari untuk menyempurnakan beberapa upacara berkaitan agama Pagan. Balai Gawai akan menjadi tarikan pelawat, tetamu malahan pelancong juga yang berminat untuk mengetahui mengenai pelaksanaan Hari Gawai.


Etnik Bidayuh: Bermain gong bagi menghasilkan muzik tradisional bagi upacara tradisi Hari Gawai.


Etnik Bidayuh: Upacara tradisi tari menari memanggil semangat roh.

Aktiviti lainnya macam biasa lah. Ngabang dari rumah ke rumah, dihidangkan tuak, makan dan minum, dan sebagainya. Dayak Kristian biasanya akan ke Gereja bagi mengucapkan kesyukuran kepada Tuhan untuk hasil tuaian yang baik.

Imbasan sejarah sikit
Sehingga 1962, kerajaan kolonial British enggan mengiktiraf Gawai Dayak. Gawai Dayak secara rasminya diwartakan pada 25 September tahun 1964 sebagai cuti umum di tempat Hari Sarawak. Ia pertama kali disambut pada 1 Jun 1965 dan menjadi simbol perpaduan aspirasi, dan harapan masyarakat Dayak. Hari ini, ia merupakan sebahagian daripada kehidupan sosial Dayak. Ia merupakan hari kesyukuran menandakan hasil tuaian yang baik dan masa untuk merancang bagi musim penanaman aktiviti atau baru datang.

Fuhh..habis juga bercerita. Hee~
Esok balik Sarawak dah...cuti panjang. Hoorreeyyy!
Menu hari Gawai? Nanti lah ye aku buat entri baru :)
Bye..jemput datang ke teratak mak ayah di Sarawak, bergawai bersama aku.


Sekian. Selamat Hari Gawai, gayu guru gerai nyamai!



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 k0mEN RAkaN ciK bUtANg:

Post a Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen