Online Diary bila cik butang berbicara...: ♥ mAKaNAn2 SaRAwAK ♥

Bila Cik Butang berbicara...

Bila Cik Butang berbicara...

Monday 14 May 2012

♥ mAKaNAn2 SaRAwAK ♥

Hai..jumpa lagi kita di post kali ni yang bertajuk "makanan-makanan Sarawak". Selalu post pasal diri sendiri je kan.. Kali ini post pasal makanan pula..sebab saya ni pun suka makan sebenarnya. Tetapi tetap maintain kurus. Apekah?? Memang nak berisi sket tapi apakan daya kan..huk3 :'(

Jom kenal makanan yang pertama. Makanan inilah yang paling saya suka. Kegemaran sangat2. Lagi2 kalau ayah yang buatkan memang sedaplah. Tak tahu nak explain kesedapannya. Inilah UMAI. kenal UMAI x? Kalau orang Sarawak mestila kenal kan :) Umai ni makanan tradisional kaum Melanau di Sarawak. Resipinya sangat2 ringkas. Hanya menggunakan hirisan ikan mentah (ikan bawal hitam, ikan bawal putih, ikan terubuk, ikan pirang, ikan yu atau udang...tapi saya lebih suka obor2. Lagi sedap ^^) pastu diperap dengan jus limau kasturi, bawang besar dan cili cili banyak lagi sedap sampai merah :D , garam dan sedikit perasa.



Gambar 1 : UMAI

Hirisan ikan mentah digaul atau diperap dengan jus limau kasturi terlebih dahulu untuk menghilangkan bau ikan, dan proses ini yang akan menyebabkan isi ikan tersebut kelihatan sudah masak. Setelah itu barulah dicampur dengan hirisan bawang merah, bawang besar dan cili, seterusnya tambah garam dan sedikit perasa. Ikut selera masing2. Kalau saya, nak pedas :D ( Sumber : www.melanaublogger.com)

Next makanan, Laksa Sarawak. Ni mesti ramai yang pernah dengar. Dengar je eh? Makan? Hehe..It's ok. Ada kesempatan nanti rasa lah k. Laksa Sarawak ni satu-satunya laksa yang menggunakan bihun tau. Biasanya kita jumpa yang guna mee kuning je. Hurmm,,cara2 memasaknya mudah juga. Guna pes sahaja. Ada dijual di mana-mana kedai yang menjual bahan2 memasak. Ni lah 'wajah' laksa Sarawak.


Gambar 2 : LAKSA SARAWAK

Cara-cara nak memasak Laksa Sarawak eh? Alamak, x tau pula...Haha tau makan je. Amek link ni..kat sini blogger ni ada ajar macamana nak buat Laksa Sarawak dengan lebih detail. Selamat mencuba!!!
http://dapurcomelku.blogspot.com/2009/02/laksa-sarawak.html

Makanan seterusnya pula, hurmmm..LINUT!!! tau LINUT x? Macamana pula nak masak linut? Tak payah bingung2 susahkan diri. Tepung nya ada dijual merata kat Sarawak. Tepung Sagu.. Hanya jerangkan tepung dengan air panas dan tangan sepantas kilat kena menggaul linut. Barulah boleh jadi.. Ni la rupa linut :)


Gambar 3 : Linut

Nampak macam ala2 cendol kan :) Sedap kalau dicampur dengan benda masam, cili banyak2, sardin ke...Hurmm,,rasa lah sendiri. :)

Keempat punya produk,,KOLO MEE. Mesti salu dengar orang sebut2 ni..haa..nilah dia KOLO MEE...


 Gambar 4 : KOLO MEE UDANG

Kolo mee ni lebih kurang macam mee megi la..tapi lebih sedap..Percaya la..^^ Cara nak masak? Alamak,,kurang ilmu pula. Maaf lah ye..saya pun bukan tahu masak sangat..Selalu makan kolo mee kat kedai je..hehe

Banyak makanan nak share kat awak2 semua ni. Tetapi masa macam tidak mengizinkan...ASSIGNMENT berlambak x taip lagi..!!Blog pula ditaip...huhu k,bai semua..jumpa lagi next entri... (Ntah sapa yang baca kah...haha perasan sendiri..) Bubbye..Chow cinci ^^

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

2 k0mEN RAkaN ciK bUtANg:

  1. bangga jadi anak serawak :D, nice blog

    ReplyDelete
  2. terima kasih sundaysmile23. kamek pun bangga jadi anak Sarawak..a place like no other ♥

    ReplyDelete

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen